A szkoliózis, vagyis a gerincferdülés leggyakrabban a gyors testi növekedés idején jelentkezik, 7-9, illetve 12-15 éves életkorban. Esetleg valamilyen egyéb fájdalom miatti kímélő tartás, vagy a végtagok hosszúsági különbségének kompenzációja következtében. A gerinc oldalirányú elgörbülését a háti szakaszon csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kíséri, mely a bordákat is elfordítják és az egyik oldalon kiemelkedő bordák a jellegzetes bordapúpot hozzák létre. Az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet. A gerinc tartását segítő izomzat elégtelen munkája következtében jöhet létre a görbület.

A gerinc felső részén lévő túlzott görbületet domború hátnak hívjuk (kyphosis). Ekkor a hát görnyedtnek tűnik és gömbölyűbb, mint általában. Az évek során a rossz testtartás is hozzájárulhat a kialakulásához, de a gerincet érintő betegségek és a csontritkulás is felelős lehet. A porckorongok is deformálódhatnak, így fájdalom is előfordulhat.

Kezelés:

Mindig egyénre szabott gyógymasszázs és csontkovácsolás szükséges sok nyújtással egybekötve! Az eredmény elérése fokozatos munkát igényel.

A gyógytorna és fizikoterápai is elengedhetelen.